‘Aan ons technici de schone taak om te zorgen dat zwemmen veilig en gezond blijft’

Onze zwembaden zijn één van de veiligste ter wereld, maar om dit zo te houden staan wij wel voor een grote opgave. Henk Meijer is ruim 20 jaar actief in deze branche, hij heeft de ontwikkelingen van dichtbij meegemaakt en weet ook precies waar nu de pijnpunten liggen. Maar bovenal kijkt hij ook graag naar wat er goed gaat en pleit hij ervoor dat wij als branche meer positiviteit uitstralen. “Ook ik maak mij ook zorgen over de toekomst, maar laten wij vooral ook niet vergeten dat wij er al meer dan een eeuw voor zorgen dat heel veel mensen verantwoord en met plezier kunnen zwemmen. Daar mogen wij best wat meer tevreden over zijn.

Zwemveiligheid, plezier en vitaliteit

Henk Meijer is al meer dan 20 jaar werkzaam bij Sportfondsen. Als technisch manager kent hij vrijwel  alle locaties en hun technische uitdagingen en vanaf 2010 is hij ook betrokken bij de opleidingen. Sinds kort heeft hij ook het stokje overgenomen van zijn collega Chris van Veluwen, expert binnen de branche op het gebeid van zwembadtechniek, die na 40 jaar met pensioen is gegaan. Als geen ander weet Meijer waar de branche nu staat. “Overduidelijk zijn er nu veel uitdagingen die wij het hoofd moeten bieden, maar bovenal hebben wij ook veel met elkaar bereikt. Ik vind het dan ook altijd weer jammer wanneer de branche negatief in het nieuws komt. Maar je hoort de media niet over wat er goed gaat, dat wij ervoor zorgen dat dag in dag uit vele zwemmers gezond en gelukkig het zwembad verlaten. Dat wij al meer dan een eeuw met hart en ziel werken aan een gezond zwemklimaat en zo zorgen voor zwemveiligheid, plezier en vitaliteit. Natuurlijk moet je kritisch blijven, maar ik durf wel te zeggen dat wij het als branche goed doen.”


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.



Lees ook: ‘De wereld verandert in sneltempo, maar de zwembadtechniek en hoe wij daarmee omgaan loopt nog te veel achter’

Kennis op de werkvloer

Ondertussen ontkent Meijer niet de problemen waar de zwembadtechnici tegenaan lopen en legt hij meteen de vinger op de zere plek. “In die twee decennia die ik rondloop, is er weinig aanwas van technici binnen de zwembaden en dat in een tijd waarin de techniek steeds complexer wordt.” Met name de automatisering heeft volgens Meijer een enorme impact. “Vroeger ging alles handmatig, maar gaandeweg is het werk geautomatiseerd en ligt de focus nu veel meer op het uitvoeren van controles. Daarnaast zijn sommige systemen voor de technisch medewerkers lastig onder de knie te krijgen. Al deze technische ontwikkelingen maken ons vakgebied interessanter, maar ook een stuk ingewikkelder en dus hebben wij mensen nodig met kennis van zaken. Waar vroeger de zwembadmanager de techniek er even bij kon doen, kan dat nu echt niet meer. Je moet bijvoorbeeld tegenwoordig zo’n beetje een halve chemicus zijn.” Meijer maakt zich dan ook zorgen, zeker met de nieuwe wetgeving in aantocht. “Natuurlijk doet iedereen heel hard zijn of haar best, maar op de werkvloer zie je dat het kennisniveau niet altijd toereikend is en het aantrekken van technisch medewerkers lastig is. Met name door de salarissen, zeker als je er ook van moet rondkomen is het financieel niet aantrekkelijk. Andere sectoren bieden meer en als je dan een hypotheek moet betalen is de keuze snel gemaakt. Hier moeten we branchebreed echt iets aan doen. Er is nu ook een verschil tussen zwembaden onderling, ook dat moeten we niet willen.”

Lees het interview met Henk Meijer verder in ZwembadBranche #85


advertentie