15 oktober ZwembadBranche Dag

BTW-verhoging op sport: ‘Zwemles moet toegankelijk blijven voor iedereen’

De voorgenomen BTW-verhoging op sport, waaronder zwemmen en zwemlessen, baart GroenLinks-PvdA Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis ernstige zorgen. Hoewel de exacte impact van de maatregel voor hem nog onduidelijk is, ziet hij de tekenen aan de wand. Een groep die nu al worstelt door de hoge inflatie en de stijgende kosten van het dagelijks leven wordt zo buitengesloten. Met alle gevolgen van dien voor de zwemveiligheid. “Het is van levensbelang dat kinderen leren zwemmen. Het is geen ‘nice to have’, maar een ‘need to have’. Als we deze trend niet stoppen, maken we zwemles minder betaalbaar en dat is heel gevaarlijk.”

Ouders die worstelen en zwembaden die sluiten

Tijdens de zwemlessen van zijn eigen kinderen ziet Mohammed zelf hoe groot de impact is. “Ik spreek ouders die wanhopig zijn. Ze willen niets liever dan dat hun kinderen leren zwemmen, maar ze kunnen het niet meer betalen. Veel van hen vallen buiten de regelingen en hebben geen recht op enige vorm van vergoeding. Dat raakt mij enorm, deze gezinnen kunnen het simpelweg niet meer bolwerken.” Niet alleen ouders, maar ook de zwembaden zelf komen meer en meer in de knel. “Ik zie dat steeds vaker zwembaden het lastig krijgen en dat is een probleem dat we moeten aanpakken. We hebben de zwembaden hard nodig. Als we niets doen, dreigen deze zwembaden hun deuren te moeten sluiten. Dat kunnen we ons niet veroorloven.”


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Een nationale voorziening: lessen van de bibliotheek

Mohammed trekt een parallel met de nationale inzet voor bibliotheken, waar destijds onder meer door hem voor is gestreden om deze tot 18 jaar gratis toegankelijk te maken. “We moeten nu dezelfde inzet tonen voor zwemles en zwembaden. We hebben heel hard gevochten voor de bibliotheek als publieke voorziening, en terecht, maar zwemles verdient zeker dezelfde status. Het is niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, maar ook voor hun veiligheid.” Hij benadrukt dat we moeten voorkomen dat er een tweedeling ontstaat in de samenleving, waarin alleen kinderen uit gezinnen met voldoende financiële middelen kunnen zwemmen. “Meer kinderen die niet leren zwemmen, betekent simpelweg een groter risico op verdrinkingen. Dat kunnen en moeten we voorkomen. Het idee dat we deze basisveiligheid niet meer kunnen garanderen voor alle kinderen, is onacceptabel.”

Lees ook: Geen extra btw op de zwemles

Een nationaal bekostigd diploma

Eén van de oplossingen die Mohammed aandraagt, is het idee van een nationaal bekostigd diploma wat ervoor zorgt dat elk kind de kans krijgt om op zijn minst de basisvaardigheden van zwemmen te kunnen beheersen. “Hoe we ervoor zorgen dat het systeem eerlijk en werkbaar is en wat dit betekent voor de zwemscholen, daar moeten we dan goed naar kijken. Maar ik ben ervan overtuigd dat we daar wel uitkomen. Wat voor mij bovenaan staat, is dat we erkennen dat zwemles van nationaal belang is. “Het gaat niet om de kosten, het gaat om wat het ons oplevert. De veiligheid van onze kinderen moet altijd vooropstaan.”

Wat doet de staatssecretaris?

Hoewel staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport Vincent Karremans volgens Mohammed welwillend lijkt, dringt hij aan op concrete stappen. “De vraag is nu: wat gaat er echt gebeuren? Er ligt een aangenomen voorstel van mij en Tweede Kamerlid Michiel van Nispen over onder meer een noodfonds voor zwembaden en het beschouwen van zwemmen als een publieke voorziening. Het is cruciaal dat de staatssecretaris daar nu actie op onderneemt.” Het aanstaande begrotingsdebat wordt daarbij een belangrijk moment. “Dan zullen we zien wat de staatssecretaris oppakt. Maar duidelijk is wel: we kunnen niet langer wachten.”


advertentie

Cleopatra