15 oktober ZwembadBranche Dag

Handleiding helpt bij het opzetten en verbeteren van hydrotherapie

Zwemmen en beweegprogramma’s in het water nemen een steeds belangrijkere plaats in binnen de zorgketen. Het innovatieve project Living Lab Hydrotherapie heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan met als doel om therapiezwemmen een structureel onderdeel te maken van een verbeterde beweegzorg. Inmiddels ligt er een blauwdruk waarvan de hele branche kan profiteren. Met deze routekaart kunnen zwembaden zelfstandig hydrotherapie opzetten en optimaliseren, zonder voortdurend een fysiotherapeut nodig te hebben. Zo kunnen zij profiteren van een gestandaardiseerde aanpak, wat de implementatie en effectiviteit van hydrotherapie aanzienlijk verbetert.

Handleiding


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Het samenwerkingsverband Living Lab Hydrotherapie heeft, met financiële steun van ZonMw, grote stappen gezet in de ontwikkeling van therapiezwemmen en hydrotherapie in Nederland. Projectleidervanuit HAN Sport en Bewegen Celeste van Rinsum en fysiotherapeut Clarinda Kersten-Smit van het Biljoenbad zijn trots op de resultaten van de afgelopen jaren. Eén van de hoogtepunten is de handleiding die nu beschikbaar is. Het is een duidelijke stapsgewijze benadering voor zwembaden om hydrotherapie op te zetten en te verbeteren, en helpt zwembaden om meer zelfstandig te werken zonder constant een fysiotherapeut in te hoeven schakelen. Clarinda benadrukt dat de handleiding variërende stappen omvat, van het zoeken van samenwerking tot het betrekken van professionals en het samenstellen van programma’s. “Tijdens het onderzoekstraject zijn verschillende partijen, waaronder patiëntenverenigingen, zorgverleners, onderzoekers en zwembaden, betrokken geraakt, wat de handleiding nog waardevoller maakt.” Clarinda geeft ook aan veel te hebben gehad aan het panel dat zij hebben geïntroduceerd met betrokken partijen, waaronder mensen die aan therapiezwemmen deden. “Zo konden wij continu evalueren en verbeteren. Ook in een zwembad ontstaan blinde vlekken, het is dan fijn dat iemand je daarop wijst.”

Zorgverzekeraars

Van meet af aan werd de lat voor het onderzoek hoog gelegd, zo laat Celeste weten. “Naast het verbeteren van de kwaliteit van het beweeg- en therapieaanbod, was er ook de ambitie om zorgkosten te reduceren en de gezondheid van deelnemers te verbeteren.” Hoewel het nog niet bewezen is dat aangepast sporten de zorgkosten vermindert, acht Celeste dit wel mogelijk. “Bewegen is natuurlijk goed voor mensen en bewegen in het water heeft daarbij nog meer voordelen. Om dit verder te onderzoeken en beter te kunnen onderbouwen, komt er een grootschalig landelijk project. Hierbij willen we ook met fysieke testen werken en niet alleen vragenlijsten over de conditie van iemand. Zo kunnen we het effect beter in kaart brengen.” Celeste hoopt dat dit ook interessant zal zijn voor zorgverzekeraars. “Als wij zo kunnen aantonen dat het preventief werkt en we de zorgkosten echt kunnen drukken, kunnen we de verzekeraars beter overtuigen om therapiezwemmen te vergoeden.” Daarnaast is therapiezwemmen bijzonder waardevol voor mensen met bijvoorbeeld long OVID. Momenteel werkt Clarinda aan een project hiervoor vanuit het Sport Preventie Akkoord. “Vooral voor mensen die nog maar met moeite kunnen bewegen, is het water natuurlijk de aangewezen plek om in beweging te blijven.”

Lees ook: Hydrotherapie: Biljoenbad neemt voorschot op de toekomst

Onderwijs

Vanuit het Biljoenbad wordt tevens veel aandacht besteed aan het onderwijs. Bij Clarinda lopen onder andere studenten van het ROC (Astrum college) stage en dat heeft vele voordelen. “Zij zien dan met eigen ogen wat therapiezwemmen precies inhoudt en kunnen zo ontdekken of dat wat voor hen is.” Clarinda merkt dat deze ervaring studenten beter voorbereidt op de diversiteit van de praktijk en hen inspireert. Celeste wijst erop dat er momenteel nog geen keurmerk is voor therapiezwemmen, maar dat zij dit in de toekomst wel graag ziet gebeuren. “Dat zou echt een enorme waardering zijn en biedt weer nieuwe mogelijkheden.” Clarinda werkt al met een module hydrotherapie die kan worden gezien als een aanzet naar een uniforme werkwijze, en in het kader van kennisdeling stelt zij deze ook graag beschikbaar. “Uiteindelijk willen we vooral dat zoveel mogelijk mensen aangepast kunnen zwemmen. Als wij onze kennis op dit gebied delen, komen we uiteindelijk veel verder.” Daarnaast begeleidt Clarinda stagiaires van het Graafschap College. “Zij doen dit normaal gesproken in een zorginstelling, maar de ervaringen in het Biljoenbad verruimen hun blik en tonen de mogelijkheden in andere settings.”

Hoewel het Living Lab Hydrotherapie nu is afgerond, zijn er nog genoeg plannen om verder te gaan. Maar voor nu zijn Celeste en Clarinda vooral heel blij dat er een handleiding ligt met veel nuttige informatie. Een essentiële basis voor zwembaden om hun therapiezwemprogramma’s op te zetten en te verbeteren. Door al deze gecombineerde inspanningen kan therapiezwemmen een waardevolle bijdrage leveren aan de gezondheid en het welzijn van vele mensen en biedt het nieuwe mogelijkheden voor zwembaden en de mensen die hier baat bij hebben.

Lees hier de Handleiding Hydrotherapie


advertentie

XS2 voor Zwembaden