De zwembranche kent vele uitdagingen op het gebied van wet- en regelgeving. Vorig jaar is de nieuwe Omgevingswet in werking getreden, wat veel aandacht vraagt. Vanaf 1 januari 2026 moeten gebouwen met een energieverbruik van meer dan 290 kW verplicht een gebouwautomatiserings- en controlesysteem (GACS) implementeren. We spraken met Carl Fontijne, technisch adviseur bij Sportbedrijf Rotterdam, over de implementatie hiervan. “Het is niet langer een keuze, maar een noodzaak, en dus is het goed nu te kijken hoe je eraan kunt voldoen.”

Wat is GACS en waarom wordt het verplicht?
Naast technisch adviseur is Carl Fontijne ook voorzitter van de Verenigde Technici in de Zwembadbranche (VTZ), het onafhankelijke platform van technische experts voor de zwembranche. Vanuit beide functies ziet hij het belang ervan om meer te vertellen over de ontwikkelingen rondom het gebouwautomatiserings- en controlesysteem, dat gericht is op gebouwbeheer en energiemanagement. Oftewel, het doel is het verkleinen van de energiebehoeften, het optimaliseren van de energie-inzet en het ervoor zorgen dat de installaties optimaal werken. “Een GACS koppelt gebouwbeheer en energiemanagement en is interoperabel met technische bouwsystemen van verschillende soorten eigendomstechnologieën, toestellen en fabrikanten. Door middel van GACS kun je controleren of je installaties werken zoals ze zouden moeten, waar verbeteringen mogelijk zijn, en of alles efficiënt verloopt,” legt Carl uit. “Als je installaties optimaal werken, voorkom je onnodige belasting en verleng je hun levensduur. Zo bespaar je energie én geld.”
Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het verduurzamen van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
Meer weten? Laat je informeren over de laatste technische ontwikkelingen in de zwembranche op het Technisch Congres op 4 juni. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.
Technische en organisatorische uitdagingen
Toch brengt de implementatie van GACS uitdagingen met zich mee. Carl waarschuwt dat voor zwembaden met verouderde systemen de overgang ingrijpend kan zijn. “Sommige zwembaden moeten zelfs een compleet nieuw gebouwbeheersysteem aanschaffen. Daarom is het belangrijk om tijdig te onderzoeken of je huidige installatie aan de eisen voldoet,” waarbij integrale communicatie tussen systemen een belangrijke is. Alleen technische veranderingen doorvoeren is niet genoeg; ook organisatorische veranderingen zijn cruciaal. Een GACS levert data, maar hoe worden deze gebruikt? En hoe communiceer je dit naar de mensen? “Je kunt investeren in een geavanceerd systeem, maar als je de rapportages negeert, bereik je weinig,” zegt Carl. “Ik noem het ook weleens de mens-machine-interface. De mens, techniek en organisatie staan in een driehoekje en die moeten altijd met elkaar in verbinding blijven. Bewustwording bij bezoekers speelt ook een rol. Denk bijvoorbeeld aan water- en energiebesparing bij douches. Door bezoekers uit te leggen hoe dit bijdraagt aan betaalbare toegangsprijzen, kun je draagvlak creëren voor milieumaatregelen.”
Lees het gehele interview met Carl Fontijne in ZwembadBranche #97