Dit jaar geven we 88,4 miljard uit aan zorg, in 2025 zal dat zijn opgelopen tot 93,1 miljard euro. Voor een beter beeld voor de omvang van deze uitgaven: dat is meer dan de begrotingen van Onderwijs, Defensie en Justitie en Veiligheid bij elkaar. Het is dus heel veel geld en de vraag is of we eindeloos steeds maar meer kunnen betalen. De overheid wil dit voorkomen door het invoeren van een rem op de kostenstijgingen. Jochem Mierau, hoogleraar economie van de volksgezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen, vindt dat er ook meer en nadrukkelijker moet worden ingezet op preventie.
Ongezond gedrag
Het RIVM geeft aan dat bijna 20 procent van de totale ziektelast te wijten is aan ongezond gedrag. Dit betekent dat een vijfde deel van de ziektelast wordt veroorzaakt door ongezond eten, roken, alcohol, te weinig bewegen. Door preventie zouden we de de zorglasten dus substantieel kunnen drukken. Het gaat dan niet alleen om het proberen te voorkomen van ziekte, waarbij Jochem uiteraard terecht opmerkt dat zeker niet alles is te voorkomen, maar ook ook door het verlichten van het herstel. Oftewel zorgen dat mensen gezonder ziek worden, hoe dubbel dit ook klinkt. Maar als iemand met overgewicht zijn of haar been breekt, is het herstel complexer en dus ook kostbaarder dan voor iemand zonder overgewicht.
Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
Minder vrijblijvend
Jochem Mierau laat in het magazine Maarten! weten dat preventie dus cruciaal is en om hierop in te zetten moet het volgens hem minder vrijblijvend worden aangepakt. “Net als met de milieuwetgeving zou je streefwaarden kunnen afspreken. Als een bepaald percentage van bijvoorbeeld pre-diabetespatiënten wordt overschreden, zou de overheid moeten interveniëren. Het is daarom belangrijk om de streefwaarden te verankeren in wetgeving.” Vorig voorjaar is op basis van deze ideeën een motie ingediend die vervolgens ook Kamerbreed is aangenomen en de regering gaat onderzoek doen naar gezondheidsdoelen. Maar de voormalig staatssecretaris Blokhuis was destijds meer voorstander van stimuleren en ontmoedigen, iets waar Jochem niet in gelooft. Als voorbeeld noemt hij de voorlichtingscampagnes die individuele rokers probeerden te ontmoedigen, waar uiteindelijk harde collectieve maatregelen zoals systematisch de prijs van sigaretten omhoogdrijven, een verbod op tabaksreclame en een rookverbod op veel plaatsen meer effect heeft gehad. Ook de Nederlandse Sportraad vindt dat het nu tijd is om er werk van te maken en dat de overheid de handschoen nu moet oppakken. In de plannen voor preventie, sport en bewegen zoals beschreven in het in coalitieakkoord heeft men echter nog weinig vertrouwen.
Zwemmen!
De huidige plannen zouden dus niet passen bij de problemen waarvoor we staan: hoge zorgkosten, te veel mensen met een ongezonde leefstijl en een obesitasgolf die pandemische vormen aanneemt. Als zwembranche kunnen wij uiteraard een belangrijke bijdrage leven aan preventie en gezonder ziek zijn. Voor kinderen met overgewicht is het een prettige manier om te bewegen. En het kan al van jongs af aan, dit in tegenstelling tot fitness. Daarnaast is zwemmen natuurlijk een ideale sport voor mensen met spier- en gewrichtsklachten. En uiteraard kun je ook als je ouder wordt nog lang door zwemmen, waardoor je ook op latere leeftijd nog makkelijk kunt bewegen. Zeker nu we steeds ouder worden is het dus een ideale manier om fit te blijven. En als zwemmen (gedeeltelijk) zou worden vergoed, zullen hoogstwaarschijnlijk nog meer mensen naar het zwembad komen voor hun gezondheid. Een zwembad kan dus zeker een belangrijk rol spelen bij de vitaliteit van Nederland. Geld hierin investeren levert bovenal gezonde Nederlanders op en lagere zorgkosten, maar ook voor de zwembranche zelf is het een goede ontwikkeling.