15 oktober ZwembadBranche Dag

‘Je mag op veel plekken zwemmen, maar het is niet altijd zonder risico’

Steeds meer zwemliefhebbers zien in zwemmen in buitenwater een mooie uitdaging. De laatste jaren is het aantal zwemevenementen en swimruns toegenomen, net als het aantal atleten dat een triatlon op hun naam heeft staan. Maar ook voor wat verfrissing in de zomer nemen velen een verkoelende duik. Openwaterzwemmen is echter anders: je hebt te maken met stroming en golfslag en de kwaliteit van het water wordt niet zo nauwlettend in de gaten gehouden als in een zwembad. Hoe kun je veilig en gezond zwemmen in het buitenwater?

Begin 2006 is de nieuwe Europese zwemwaterrichtlijn in werking getreden, met als doel het beschermen van de gezondheid van zwemmers in oppervlaktewateren. Nederland telt nu meer dan 700 aangewezen zwemlocaties waar proactief beheer van de zwemwaterkwaliteit wordt gevoerd. Hier wordt het zwemwater van 1 mei tot 1 oktober gecontroleerd en er is een beheerder die zorgt dat de locatie veilig gebruikt kan worden. In principe mag je overal in Nederland in het buitenwater zwemmen, behalve daar waar het expliciet verboden is, zoals bij vaarroutes en bewegende bruggen. De waterkwaliteit wordt echter niet gemonitord op niet-aangewezen zwemlocaties. Bij de grotere meren en plassen is de kwaliteit over het algemeen wel goed, maar in de kleinere sloten meestal slechter. En in steden, waar fabrieken vaak hun afvalwater lozen en het risico op overstorting van riolen groter is, is er een grote kans op ongewenste bacteriën. Dit is ook het geval bij de Seine, de rivier in Parijs die deze zomer het decor moet zijn van de Olympische wedstrijden openwaterzwemmen. De waterkwaliteit krijgt men daar maar niet op orde, wat zorgt voor hoofdbrekens.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de luchtbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Microbiologische ziekteverwekkers

Volgens Imke Leenen, eigenaar van H2Oké en deskundige op het gebied van water en gezondheid, is dit een herkenbaar probleem voor steden. Maar ook zwemmen in andere wateren kan gezondheidsklachten veroorzaken. “Gelukkig mag je op veel plekken in Nederland zwemmen, maar als het niet om een aangewezen zwemlocatie gaat, zitten er wel risico’s aan. De waterkwaliteit kan niet altijd worden gegarandeerd en of het water is vervuild, is niet altijd goed te zien.” Als het water troebel is, melkachtig of er ligt een groene of blauwe waas overheen, dan is het duidelijk. Maar ook als dit niet het geval is, kan het toch niet schoon zijn, zo benadrukt Imke. “Zwemmers ervaren dan vaak acute klachten (binnen 1-2 dagen), die meestal mild en kortdurend zijn, maar wel vervelend en soms zijn ook ernstige klachten mogelijk. Het gaat vooral om microbiologische ziekteverwekkers die zorgen voor deze reactie. Chronische problemen, vaak veroorzaakt door chemische producten, komen veel minder vaak voor. Hiervoor moeten zwemmers regelmatig water binnenkrijgen, dit is vaak niet het geval bij geoefende zwemmers die vaak zwemmen. Bij recreatief zwemmen is de kans groter dat je water binnenkrijgt, vooral bij kinderen, maar daarvan is de frequentie meestal niet zo hoog.” Toch durft Imke niet te zeggen dat daarmee elk risico is uitgesloten. “Nu mensen vaker in de vrije natuur zwemmen, en ook wel het hele jaar door, kan het risico hierop toenemen. Ik zie niet direct een acuut gevaar, maar we moeten wel voorzichtig en alert blijven.” Het zou volgens Imke dan ook helpen als je beter weet of de waterkwaliteit goed is. Maar met de huidige meetinstrumenten duurt het al gauw twee dagen voordat het duidelijk is, terwijl de kwaliteit dan alweer kan zijn veranderd. “Je zou eigenlijk meteen de uitslag willen weten zodat je het ook gelijk kenbaar kunt maken, bijvoorbeeld via een app. Dan kun je meer zwemgebieden, behalve de aangewezen locaties, vrijgeven op bepaalde momenten. Hier is men wel mee bezig, maar de techniek is helaas nog niet zover.”

Lees ook: Veilig in en uit het water: ‘Wie checkt jou?’

Zwemevenementen

Vanuit het ministerie wordt momenteel vooral gekeken naar de aangewezen zwemlocaties. “De andere zwemlocaties zijn op eigen risico en vallen dus niet onder de verantwoordelijkheid van de overheid. Burgers kunnen wel nieuwe locaties aandragen, maar dit duurt dan vervolgens een paar jaar. Het is daarom belangrijk om nu iets te doen met locaties waar het zwemmen op eigen risico is, maar die al wel veelvuldig worden gebruikt. Gemeenten zijn hier gelukkig al meer mee bezig.” Daarnaast worden steeds meer zwemlocaties gebruikt voor evenementen of wedstrijden, bijvoorbeeld door zwembaden, gemeenten of waterschappen. “In diverse Nederlandse steden worden evenementen georganiseerd waarbij stedelijk water wordt gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn Cityswims, triatlons en modderraces. En hoewel het water chemisch steeds schoner wordt, is het niet overal en altijd verstandig om dit soort evenementen te laten plaatsvinden.”

Lees verder in ZwembadBranche #94

Wil jij de volgende editie van ZwembadBranche ook (thuis) ontvangen? Meld je dan aan voor een gratis abonnement via deze link.

advertentie

SERA Dataduiker