Steeds meer Nederlanders combineren hun werk met de zorg voor een familielid of naaste, wat een aanzienlijke invloed heeft op hun leven. Het brengt niet alleen emotionele en fysieke belasting met zich mee, maar heeft ook gevolgen voor hun werk en de financiële situatie. Dit blijkt uit het proefschrift van Klara Raiber, socioloog aan de Radboud Universiteit. Klara benadrukt dan ook dat er dringend behoefte is aan structurele ondersteuning, zodat mantelzorgers hun zorgtaken beter kunnen afstemmen op hun werk zonder dat dit ten koste gaat van hun persoonlijke welzijn, inkomen of carrièrekansen.
Maatschappelijke gevolgen
Klara is als socioloog verbonden aan de Radboud Universiteit en gespecialiseerd in de sociale impact van mantelzorg op de arbeidsmarkt. Voor haar proefschrift heeft ze zich verdiept in de problemen waarmee mantelzorgers dagelijks worden geconfronteerd, door onderzoek te doen naar de ervaringen van mantelzorgers in Nederland, Engeland en Duitsland. Naar aanleiding hiervan pleit zij voor een verandering in het beleid en de manier waarop mantelzorgers worden ondersteund, thuis en op de werkvloer. “Mantelzorgers dragen vaak onzichtbare lasten, wat niet alleen persoonlijke, maar ook bredere maatschappelijke gevolgen heeft. Het is belangrijk dat hier aandacht voor komt en mantelzorgers beter worden gesteund.”
Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij de bouw of renovatie van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
Lees ook: In balans blijven: tips om op te laden tijdens je werkdag
Belasting
Het aantal mantelzorgers groeit snel, mede door de vergrijzing en de toenemende druk op de professionele zorg. Naar schatting is één op de drie volwassenen op een bepaalde manier betrokken bij mantelzorg. Dit varieert van het incidenteel ondersteunen van een zieke naaste tot intensieve dagelijkse zorg, zoals bij kinderen met een beperking of ouderen met chronische ziekten. Maar voor veel mantelzorgers komt deze zorg boven op hun reguliere baan, aldus Klara, wat kan zorgen voor een enorme belasting. “Mantelzorg heeft voor sommige mensen een grote invloed op hun werkende leven. Een behoorlijk aandeel mantelzorgers worstelt dagelijks met het combineren van zorgtaken en werkverplichtingen. Ze zijn constant bezig met tijdmanagement en het vinden van een balans, wat kan leiden tot stress en vermoeidheid. Dat heeft niet alleen persoonlijke, maar ook professionele gevolgen en het blijkt ook financiële consequenties te hebben.” Klara wijst op situaties waarin mensen levenslange zorgtaken hebben. “Als je als ouders de zorg hebt voor een kind met een beperking, dan stopt dat nooit. Dat vraagt enorm veel van iemand, niet alleen emotioneel maar ook qua tijd en energie.”
Lees het gehele interview met Klara Raiber in ZwembadBranche #96