De zaak van zwemonderwijzer Benno L., die jaren lang ontucht pleegde met jonge meisjes, deed veel stof opwaaien in de zwemwereld. Gebrek aan collectief beleid ter bevordering van de sociale veiligheid binnen zwembaden heeft het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ, Abvakabo FNV en andere partijen uit de zwembranche bijeengebracht in de Werkgroep Sociale Veiligheid om gezamenlijk invulling te geven aan preventieve maatregelen. Het samenbrengen van deze partijen leidde tot het besluit om een gedragscode sociale veiligheid in het leven te roepen. Het zwembad en de zwemlessen behoren immers een veilige en prettige setting te zijn voor iedereen.
Veel zwemonderwijzers hebben aangegeven dat ze zich bekeken voelen sinds de zaak van Benno L. bekend is geworden. De gedragscode geeft een objectieve norm wat wel en niet kan, maar ook staat er in beschreven hoe je als zwemonderwijzer in het vak hoort te staan en wat ouders, bezoekers en collega’s van je mogen verwachten. Het geeft het zwembadpersoneel houvast en bescherming en daarnaast is het de bedoeling dat de zwembranche straks nog meer kwaliteit en professionaliteit uitstraalt. Door de gedragscode sociale veiligheid te introduceren, hopen we in ieder geval de kans te verkleinen dat zich in de toekomst nog zaken voordoen als die van Benno L.
Abvakabo FNV en het Nationaal Platform Zwembaden |NRZ willen graag met medewerkers uit de zwembaden praten over de gedragscode sociale veiligheid. Hoe sta jij in je vak en wat vind jij wat er wel en niet kan? Heb je suggesties voor de gedragscode? En wil jij je mening met ons delen? Kom dan naar één van de bijeenkomsten!
Bij de bijeenkomsten is ook tijd ingeruimd voor vragen aan Abvakabo FNV die niet gerelateerd zijn aan de gedragscode.
Aanmelden
Wil je naar één van de bijeenkomsten over de gedragscode sociale veiligheid in de zwembranche komen, meld je dan voor 31 januari 2011 aan via recreatie@abvakabo.nl. Vermeld daarbij je naam, adresgegevens en werkgever.
Wellicht een idee om ook eens bij de ‘buren’te gluren; docenten bewegingsonderwijs hebben namelijk al een aantal jaar zo’n beroepscode. Veel overeenkomsten met zwemonderwijzers. Voor meer info check site van KVLO (www.kvlo.nl)